Мозъчни вълни и медитация

Днес ще си говорим за един от най-важните ни органи – мозъка и, по-конкретно, за т.нар. мозъчни вълни, тяхната важност и връзката им с медитацията. 🙂

Какво са “мозъчни вълни”?

Всички знаем, че мозъкът работи благодарение на електрическите импулси, които невроните си предават. Това е комуникация на най-базово ниво, но от нея зависят нашите мисли, чувства и действия. Мозъчните вълни се получават именно при този обмен на данни. Когато маса от клетки предаде синхронизиран електрически импулс на друга група неврони, се получават мозъчни вълни.

Как функционират мозъчните вълни?

Работната честота на мозъка се мени в зависимост от дейността, която извършваме в даден момент. При всяка промяна във възприятията, се променят и мозъчните честоти. Като това може да включва само определени мозъчни дялове. Често се получава някои части от мозъка да са свръх стимулирани, докато при други да не се наблюдава почти никаква стимулация. В такива случаи на дисбаланс се наблюдават проблеми, свързани с нашето емоциално и физическо и неврологично здраве.

mozak

Видове мозъчни вълни

За наше удобство, ние сме разделили мозъчните вълни в зависимост от честотата им, но в действителност те представляват непрекъснат поток на съзнанието. Измерват се в Херцове, като нискочестотните са свързани със спокойствието, инертността, бавния ритъм, а високочестотните се асоциират с бързото темпо, енергичността, подвижността.

Делта (между 3 и 5 Херца) – лечение, сън, незаангажирано съзнание

Това са най-бавните и “най-шумни” мозъчни вълни. Подобно на звука от биене на барабан, делта вълните проникват дълбоко и имат дълготраен ефект. Тази честота на мозъка се получава при дълбок сън без сънища. Когато сме в тази фаза на съня, мозъкът преустановява контакт с външния свят и сме способни да генерираме усещане за емпатия. Лечебните и регенериращи функции на тялото се стимулират, благодарение на делта вълните, ето защо е важно да си набавяме необходимото време за почивка през нощта (8 часа).

Тета (между 3 и 8 Херца) – медитация, интуиция, памет

Тета вълните се генерират при сън или  медитация. Някои определят това състояние на мозъка като междинно, тъй като не сме подложени на сетивни стимуи и сме изцяло съсредоточени върху вътрешните усещания, но все пак осъзнаваме външното пространство. Тета състоянието е трудно постижимо и трае кратко, ето защо се нарича още състояние на здрача. Вълни с такава честота се получават точно преди да заспим и веднага след като се събудим, ето защо в случаите, когато се унесем в този момент сънуваме ярки, интригуващи, емоционални сънища, които често разкриват нашата сянка – наши скрити страни, страхове, които не сме преодоляли, блокажи в мисленето и възприятията.

Алфа (между 8 и 12 Херца) – релаксация, визуализация, креативност

Хората на изкуството се смятат за едни от най-способните да достигат тези мозъчни честоти и да се свързват с потенциала и креативността си. Алфа вълните са особено благоприятни при стрес и психическо натоварване. Можем дори да твърдим, че това е най-приятната работна честота на мозъка, която въздейства върху освобождаването от напрежение. Когато сме в Алфа състояние, ние присъстваме само и единствено в настоящия момент, без да мислим за миналото или бъдещето, без да изпитваме носталгия, безпокойсто или страх.

Бета (между 12 и 38 Херца) – бдителност, концентрация, когниция

Това е работната честота на ежедневието ни. В Бета състояние ние сме будни, осъзнати, фокусирани върху когнитивни задачи и външния свят. При тези честоти невроните изстрелват сигнали често и в големи количества, което повишава производителността ни. В допълнение, Бета вълните се делят на три подкатегории

  • Бета 1 (ниски Бета вълни) – при които фокусът на вниманието ни се сменя често и рязко
  • Бета 2 (средни Бета вълни) – при които изпитваме високи нива на заинтересованост и вглъбеност в определена задача
  • Бета 3 (високи Бета вълни) – при които се наблюдават високи нива на концентрация, способност за задълбочено вникване в даден когнитивен проблем, високи нива на стрес или вълнение

Гама (между 38 и 42 Херца) – вдъхновение, усвояване, фокус

Това са най-бързите мозъчни вълни. При тях се наблюдават възможно най-високите нива на концентрация и едновременно обработване на информация, идваща от различни мозъчни дялове. До скоро учените са смятали, че това състояние на работа на мозъка е просто ненужен шум, но някои по-нови изследвания показват, че тези честоти се асоциират с емоции като универсална, всеобща любов, алтруизъм и други подобно висши ценности. Тъй като тези честоти са извън капацитета на електронните импулси, предавани от невроните, как се достига до тях, остава мистерия.

И за финал, ви предоставям тази кратка медитация, която стимулира Тета вълните и може да отключи нови нива на осъзнаване и познание.