Виц на деня:

В едно семейство жената кръшкала и когато съпругът отишъл на работа, се появил любовникът и започнал да “поправя тръбопроводите”! В това самейство, обаче имало малко детенце, което в този момент си играело бутайки една количка върху пода. Неусетно детенцето прибутало количката близо до стаята в която майка му пъшкала здраво наред с “водопроводчика”. Изведнъж съпругът, който бил полицай се върнал ненадейно, защото бил забравил важни документи за работата си… и когато влязъл вътре в апартамента, жената бързо скрила любовника под леглото, а той замръзнал. Не смеел и дъх да си поеме. През това време жената станала и отишла при мъжа си да го баламосва, но детенцето издебнало отворената врата и прибутало количката си близо до леглото… а сетне надзърнало отдолу и като видяло “водопроводчика” целия облян в пот и не смеещ дъх да си поеме, казало: “Не дишаш, а… не дишаш… а преди как дишаше само”

breath 720x405

Скъпи читатели, забелязвали ли сте, как в стресова ситуация дъхът ни сякаш замръзва!?

В поредица от трудни ситуации, ние постепенно губим способността си да дишаме дълбоко… и съответно да мислим задълбочено – защото тези две функции са най-пряко свързани! А това постепенно скъсява живота ни и постепенно ни прави “бездушни същества” – роби на условията!

Един от най-важните фактори, допринасящи за живота, здравето и дълголетието е начинът, по който дишаме. Всъщност дъхът е самата същност на нашата жизнена сила… и когато тя се проявява естествено ние сме успешни и удовлетворени.

НО КАК ДИШАМЕ НИЕ?

Най-добрия начин на дишане е коремното дишане, защото то вкарва най-много въздух в белите дробове и след това го извежда с най-малко усилия.

Забелязали ли сте, как дишат бебетата и малките деца – те дишат най-вече с диафрагмата и можем да забележим как коремчетата им се повдигат, когато вдишват, но незнайно защо когато станем възрастни, забравяме да дишаме по този начин.

Можем само да предполагаме, че това се дължи на лоша поза, стегнати дрехи, нездравословни навици и начин на живот и не на последно място психично разстройство. Разбира се има и други скрити фактори, но в тази статия няма засега да ги засягаме. По-важното е да си възстановим естественото дишане.

Първата стъпка към подобряване на качеството на живот чрез дишането е да се върнем към естествения начин на дишане – дълбоко диафрагмено дишане, а след това и да тренираме “специални начини за дишане”, които могат да “изгорят цялата ни натрупала се КАРМА!”

diaphragm

Ако желаете да научите повече, а също и да практикувате “специални начини на дишане” – посетете “СТАЯТА НА ЗДРАВЕТО

Правилното дишане - чакри